moskis-logo

RUTA COLOMBINA PER BARCELONA AMB EN JORDI BILBENY.

Apunta't a la ruta!

Una ruta per la Barcelona d'avui que ha conservat rastres i vestigis de la Barcelona on va viure En Colom i on es van desenvolupar alguns dels fets més rellevants dels primers viatges ultraoceànics.

Al llarg del recorrregut descobrirem aquells racons de la ciutat comtal que amaguen històries poc o gens conegudes del nostre passat. Tots hi hem passat per davant més de quatre vegades, però no tenim el costum d'aturar-nos-hi una bona estona i observar el que ens expliquen.

Guiats per en Jordi Bilbeny, que fa trenta anys que investiga aquests aspectes més amagats de la nostra història, aprendrem i recuperarem episodis d'un passat esplèndit.

Són quatre hores i mitja (de 10 a 2/4 de 3) passejant, amb un parada a les 12 del migdia. No hi ha límit d'edat per fer-la, però recomanem que els nens i nenes tinguin un mínim de dotze anys. Qui vulgui, en acabar, té la possibilitat de quedar-se a dinar plegats (el preu del menú no està inclòs al preu de la ruta).

Plaça del Duc Medinaccelli

Punt de trobada i inici de la ruta.

Monument d'en Colom

Descobrirem el que els catalans de final del segle XIX ens van voler dir sobre la participació catalana a l'empresa colombina. Analitzarem el monument a fons i ens sorprendrem de tots els missatges que hi ha representats.

Claustre de la Biblioteca de Catalunya

A part de ser un dels racons gòtics més emblemàtics de la ciutat, la Biblioteca de Catalunya es troba exactament on hi havia l'antic Hospital de la Santa Creu, dit també d'En Colom.

Pati de les Dones de l'antiga Casa de la Caritat

És el punt on ens aturarem a fer un petit descans i refrigeri. Edifici netament renaixentista, d'orígens incerts. Segons les recerques d'en Pep Mayolas, aquest indret podia haver estat la Biblioteca d'en Ferran Colom.

Monestir de Santa Anna (carrer de Santa Anna)

Al bell mig del cèntric carrer de Santa Anna es troba aquest monestir mil·lenari on, al 1493 es van celebrar unes Corts Generals de Catalunya, presidides per Ferran el Catòlic. Va ser durant la seva celebració que els reis van signar més de cent documents referits a l'organització de la segona expedició colombina.

Plaça de la Catedral de Barcelona

Aquí van ser batejats els sis nadius americans que En Colom va portar del Nou Món. També descobrirem que, a començament del segle XVI, hi havia enterrat En Colom. Encara avui es conserva l'escut d'armes dels Bertran en una capella del claustre.

Santa Maria del Mar

Al barri de la Ribera es troba aquest gran monument religiós, conegut com la Catedral del Mar. El 1466 En Joan Colom i d'altres cinc cavallers van portar el fèretre del rei Pere IV, del Palau Reial fins aquí, on va ser enterrat. Entre la casa dels Colom i l'antic port de la ciutat va tenir lloc una activa vida comercial i marinera, que també va tenir repercussió en els primers viatges al Nou Món.

Casa dels Colom (carrer Mirallers amb Banys Vells)

En aquesta casa hi trobem documentada la família Colom, almenys des del 1398. Era un antic palau amb les cavallerisses adossades. Al segle XVIII es va enderrocar el palau per fer-hi els pisos que hi trobem avui dia. Diversos testimonis, tant en llibres oficials com de la tradició oral, asseguren que aquesta va ser la casa d'En Cristòfor Colom.